Santa Fe, NM Housing

In collaboration with Drake Hawthorne and Abigail Ransmeier

This project integrates Villa Esperanza into the greater Santa Fe community by providing physical links to abutting open spaces and offering opportunities for social exchange and on-site energy production. Interior and exterior community functions extend across the site, connecting the previously disconnected residential buildings. At each existing building, ground floor units are displaced to the roof-top, offering the community a new type of living unit while making room at grade for event spaces, workshops and children’s activity areas. A system of enclosed, semi-private, and shared terraces slip between and through this new ground floor, providing strategic links, as well as necessary buffers between public spaces and residential zones. Passive heating and cooling measures that take advantage of the Santa Fe climate are integrated in the new multifunctional buildings as well as in exterior walls and site furnishings.